Goedendag,

Linux, we hebben er ondertussen allemaal wel eens een keer van gehoord. Maar velen weten nog niet wat zij er in de praktijk aan hebben, of men heeft gehoord dat het allemaal zo ingewikkeld is om te installeren of om mee te werken.

Linux Logo

Nu kan iedereen wel zeggen dat het allemaal simpel is en zo goed werkt, maar hoe vaak heeft u zoiets al eerder gehoord en dan als het puntje bij paaltje kwam zit u alsnog op het internet te zoeken hoe u dit moet installeren of hoe u dat aan moet passen. Daarom is deze website in het leven geroepen. We proberen hier diverse smaken van Linux en BSD uit, en geven een zo eerlijk mogelijk beeld van die zaken die we belangrijk vinden:

- Installatie gemak, ook voor absolute beginners
- gebruiksgemak, voor beginners en gevorderden
- stabiliteit, van Linux word vaak beweerd dat het bijna nooit crashed, hoe accuraat is dat?
- beschikbare software, wat kan men er allemaal op gebruiken?

Wat is Linux?

Linux is de algemeen gebruikte naam van een familie besturingssystemen. Een besturings systeem is wat een computer bruikbaar maakt om programmatuur op te draaien. Linux is vrije software en wordt onder de GPL verspreid: alle onderliggende broncode is door het publiek vrij te verkrijgen, vrij gebruiken, wijzigen, kopiëren en verspreiden. Dergelijke systemen, Linuxdistributies, of ook wel "distro's", zijn zowel gratis te verkrijgen als bij meerdere bedrijven te koop, dat laatste vaak met extra's zoals ondersteuning, handleidingen en extra (soms "niet-vrije") software.

Wij bekijken op deze site altijd de gratis versies, tenzij expliciet anders vermeld.

Enkele voorbeelden van Linux distro's:

Ubuntu Linux Fedora Suse
Ubuntu Linux Fedora Free Suse Linux

 

Buiten deze zijn er nog vele anderen, welke elk hun sterke en zwakke punten hebben. Deze zullen we op deze site bespreken.

Ik hoop dat u deze website van nut zult vinden, En ik hoor graag uw ervaringen op gebied van Linux.

 

Met vriendelijke groet,

Leo van Miert
http://www.linux-test.nl

 

Disclaimer: Deze website gaat over het testen van een compleet besturingssysteem, wat de kern van uw computer software is. Wij doen onze uiterste best om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de mogelijkheden zijn en de problemen die U tegen kunt komen als U een ander besturingssysteem wilt proberen. Echter kunnen wij geen aansprakelijkheid nemen van geleden schade en/of dataverlies. U installeert een besturingssysteem altijd op eigen risico.